dijous, 5 de maig del 2011

Festes tradicionals de Rubi

·         San Antoni abat (17 de gener)
Festa coneguda amb el nom de “ases” o del “porquet”, patró dels animals. Els fundadors assentaren les bases que serven per poder celebrar, tots els anys, el dia del seu patró.
·        Carnestoltes (febrer)
Es la segona festa mes important que celebren es el tradicional carnestoltes. Consisteix en que tothom intenti lluir la millor disfressa i la millor màscara. La festa comença el dia “dijous gras”.
·         San Jordi (23 d’abril)
San Jordi es el patró de Catalunya. Aquet dia es dedica al llibre i a la rosa. Podem veure parades de llibres i roses pel carrers, així com senyeres col·locades al carrer. S’estableix l’any 1926, per el aniversari de la mort de Miguel Cervantes.
·         Mare de Déu de Montserrat (27 d’abril)
Patrona de Catalunya. Rubí sempre ha celebrat aquesta festa amb una romeria al santuari de la verge bruna. A la parròquia de San Pere hi ha un altar dedicat a la Mare de Déu de Montserrat.
·         Sant Isidre (15 de maig)
Patró de pagesos. Aquesta celebració consistia antigament en una processo amb acompanyament musical que començava a dos quarts de deu del mati.
Al carrer de san Isidre hi ha una capella dedicada al sant que en el dia de la seva festa era guarnida amb flors i ciris encesos.
·         Corpus (maig - juny)
A Rubí es celebra aquesta festivitat mitjançant una processó que portava la custòdia i que recorria els principals carres de la vila. L’acompanyament dels gegants i els nans amb una orquestra.
·         Sant Joan (24 juny)
 Festa popular. Aquesta festa es el símbol d’unitat entre el pobles que ingressen els països catalans. Per als rubinencs aquesta festa anuncia l’arribada de la festa grossa “festa major”



·         Sant Cristòfor (10 juliol)
Patró dels conductors de vehicles de tracció mecànica. Es tracta d’una festa d’implantació moderna. Aquesta festa no ha variat gaire amb el pas del temps, durant els anys vint també es beneïen els cotxes i se’ls donava un recordatori adequat a la diada.
·         San Jaume (25 juliol)
Patró d’Espanya. Des de fa uns anys ha deixat d’esser festa al nostre país. Durant 4 o 5 dies al mes de juliol, als voltants de Sant Jaume el nostre petit carrer és converteix en un decorat sobre un tema escollit i s’omple d’imaginació.
·         Sant roc (16 d’agost)
La festivitat de sant roc fou considerada durant molt de temps com la segona festa major de Rubí. Era una festa de les anomenades “vot de poble” que s’establi a finals de l’edat mitjana.
·         Tots Sants (1 de novembre)
Aquesta es celebra arreu de Catalunya, actualment té dues vessants: la religiosa o la tradicional. A Rubí s’iniciava amb l’ofici religiós que consistia el dia 1 al matí.
·         Cicle Nadalenc (desembre- gener)
Al desembre s’inicia el cicle de festes nadalenques o festes cristianes més importants, continuadores de la tradició de les antigues festes paganes d’hivern. Tradicionalment comencen el 13 de desembre. En arribar Nadal, a la vigília, es celebra a mitja nit, la missa del gall. Algunes tradicions a Rubí que es conserven son el muntatge de pessebres, la representació de l’estel de Nazaret, l’oferiment de concerts nadalencs, de sardanes art tradicional.
·         Aplec de tardor o del roser.
Amb l’arribada de mossèn Josep Guardiet a Rubí, en el 1917 es decidí impulsar un segon aplec, en el marc de les activitats del mes del roser. No es tant festiu com es de la primavera.
·         Festa del xatos.
Festa organitzada per l’esbart dansaire de Rubí, el foment de la sardana, la parròquia de Sant Pere disposa de la col·laboració i el suport de l’ajuntament i de les entitats de cultura popular i tradicional.


·         Festa Major (28-29-30 de juny i 1-2-3 de july)
Durant els dies de festa, el carrer s’omple de gent, de colors, d’activitats, d’espectacles... Amb més de 150 activitats.
·        Cavalcada dels reis(5 gener)
El dia 5 de gener els reis d’orient visiten la nostra ciutat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada